אם היינו אומרים לכם שיש מתכון שמסביר בדיוק איך להגיע לביצועי-על, הוא כימי ומוכח מבחינה מדעית, וכל שעליכם לעשות זה לפעול על פיו, ממש כמו הכנת עוגה.
הייתם עושים את זה? הייתם רוצים לדעת את המתכון?
מהי הנוסחה הכימית שמאפשרת למוח שלנו להיות בשיאו?
והרי מה יותר חשוב אם לא המוח שלנו בשביל להפוך אותנו למבצעי-על?
ברשותכם אני רוצה להתחיל במבחן המרשמלו, יכול להיות שחלקכם מכירים וחלקכם לא.
במחקר המרשמלו לקחו ילדים בני 5, נתנו להם מרשמלו אחד, ואמרו להם שאם יצליחו להמתין ולא לאכול אותו יקבלו בעוד רבע שעה מרשמלו נוסף ואז יוכלו לאכול שניים, לאחר מכן החוקרים יצאו מהחדר והשאירו כל ילד בתורו לבד בחדר עם המרשמלו.
חלק מהילדים שיחקו איתו, חלקם החביאו אותו מתחת לשולחן בשביל שלא יוכלו לראות אותו, חלקם הקפיצו את המרשמלו וחלק ישר הכניסו אותו לפה.
החוקרים עקבו אחר התפתחותם של הילדים בשנים שלאחר מכן וגילו שהילדים שהצליחו לחכות 15 דקות היו אלו שהצליחו באופן משמעותי יותר בחיים בשלב מאוחר יותר, הרוויחו יותר, היו בריאים יותר, שמחים יותר וכו'
כלומר - הקשר בין התפקוד של PFC להצלחה הוא קשר ישיר מפני שהחלק הזה אחראי על החלטות חשובות בחיים ושליטה עצמית.
מה זה בכלל PFC ?
במוח שנקרא prefrontal cortex (קליפת המוח הקדם חזיתית) זה החלק במוח שגורם לך להיות מוצלח (PFC) , זה החלק במוח שאחראי על קבלת החלטות מורכבות, חשיבה רציונאלית, חשיבה קדימה ותכנון עתידי. החלק הזה במוח חשוב אם אתה רוצה להיות מבצע על (peak-performance)
וחשוב לדעת - זה משאב מוגבל
חוקרים מצאו שכבר אצל ילדים בגיל 5 אפשר לראות כמה מפותח החלק הזה במוח.
אז למה אנחנו מספרים לכם את כל זה?
בהרצאת TED מרתקת Friederike Fabritius (אם אכתוב את השם שלה בעברית זה יהיה חטא
) מדענית מוח, מרצה וסופרת, מציגה את משולש הקסם שבאמצעותו ניתן להפוך לבצעי-על!
3 המרכיבים לביצועי-על:
- כיף - להנות ממה שאנחנו עושים!
מה זה אומר? איך מגיעים לזה?
לא מדובר על כיף עם חברים בעבודה, על אף שזה גם עוזר. מדובר על משימות ודברים שאתם אוהבים לעשות בעבודה - כשאתם נהנים המוח מפריש דופמין שאחראי בין השאר על ההנאה שלנו. אגב כשאנחנו צוחקים המוח שלנו גם משחרר דופמין, ההנאה והכיף מעלים את אחוזי הביצועים וגורמים לנו להיות יותר מרוכזים במה שאנחנו עושים. לדוגמה - קורה לכם שאתם ממש נהנים מהפייסבוק או האינסטגרם וכ"כ שקועים בו שאתם לא שמים לב שדיברו אליכם? זו ההנאה שאתם סופגים שמשחררת דופמין בגוף וגורמת לכם להיות מרוכזים רק במשימה הזו.
לא סתם האנשים הכי מצליחים בעולם עושים את מה שהם אוהבים בחיים.
- פחד - לפחד במידה מועטה, לבצע משימות שמאתגרות אותנו, שגורמות לנו להיות דרוכים.
להיות מעט יותר מאותגר מהיכולות שלך. המוח משחרר נוירו-אדרנלין שהוא הורמון לחץ חיובי (מקושר בד"כ ללחץ לזמן קצר), WAKE UP CALL שאומר למוח שיש פה משהו רציני והוא חייב להיות בהיכון ומחודד. אותה הרגשה של להיכנס למקלחת קרה או לבריכה קפואה. קצת מפחיד בהתחלה אבל כשאתה כבר בפנים אתה שוחה.
לדוגמה - מרואיינים אצלנו בפודקאסט YNOW מבקשים מאיתנו שנפתיע אותם בשאלות כדי שהם יישארו מוכנים ועירניים.
אנחנו צריכים להיות מעט מאותגרים אחרת החלק הזה במוח שלנו לא יעבוד, הוא דורש הרבה אנרגיה ומאמץ ובאופן טבעי הוא לא יעבוד אם אנחנו פועלים על אוטומט.
- פוקוס - כשכיף לנו ואנחנו מעט חוששים, אנחנו מיד מפוקסים במשימה!
חשבו רגע על סרינה וויליאמס, באה לחבוט בכדור, עוצרת פתאום ועונה לנייד? לא הגיוני…
בעולמנו אנחנו עושים בדיוק את זה - בפגישות חשובות, במשימות חשובות, כמה מאיתנו עוצרים, מתקשרים לחברים, בודקים פייסבוק, סטוריס. אנשים גם כל הזמן עסוקים במולטיטסקינג- מה שיוצר משימות שנעשות לא בשלמות, ויוצרות יותר בעיות. ה- PFC עובד רק כאשר אנחנו ממש מפוקסים, כמו בתחילת שיעורי נהיגה, כמו שעולים פעם ראשונה על הבמה - הוא משאב מוגבל.
כשיש להו פגישה אנחנו עוצרים את הזמן שלנו, עוזבים את המחשב והפלאפון והולכים לפגישה. אבל לפגישה עם עצמנו אף פעם לא עושים את זה. ומר שמשתחרר שאנחנו מתרכזים בדבר אחד הוא אצטיל כולין, ששם ספוט לייט על הדבר הספציפי.
כשחקרו את המוח אל מול פלאפון ראו שהוא מתנהג כהתמכרות לכל דבר, כי כשמשהו קופץ לנו כהתראה אנחנו חושבים שאולי זה בשבילנו, רלוונטי לנו - ומשתחרר דופמין ואנחנו מתמכרים להרגשה. המוח מתנהג כמו עם סמים או שהוא מאוהב.
פוקוס יגיע אם יהיה לכם כיף ומעט פחד, אתם תרגישו אולי קצת פיק בירכיים או שמתהפכת הבטן ותדעו שעכשיו אתם מתחילים להתחדד ובדרך לביצועי שיא!
אז למה אתם מחכים??
רוצו לעשות משהו שאתם אוהבים, שאתם קצת חוששים ממנו ומהווה עבורכם יציאה מאזור הנוחות,
ואתם תראו שישר תתחדדו, הפוקוס ייכנס לפעולה ואתם תיהיו בpeak-performance
וכל זה בשלושה מרכיבים בלבד כיף, פחד ופוקוס